Skip links
0883 09 08 07

Кратка история на Автовишката

Сигурно много са виждали автовишка и знаят за какво се използва–например за рязане на опасни дървета, но малко са се замисляли от къде идва това съоръжение и кой е неговият изобретател. Разбира се, през годините употребата на автовишката се е разширила и е далеч по многофункционална от годините на създаването ѝ.

История

Автовишката е сравнително модерно изобретение. Тя е създадена от Джей Ейтъл през 1944г., който я изобретява благодарение на неволята, така да се каже. През лятото на 1944-та, той бере череши с помощта на стълба, която се налагало често да мести. Това досадно действие много изнервило Ейтъл и го подтикнало да измисли по-ефиктивен начин за бране. И така, всяка вечер и през почивните си дни, той работи над новия си проект и измислил първата автовишка.

През 1953г., Джей основава компанията „Телста“ в Сънивейл, Калифорния и започва да произвежда комерсиално автовишки за телекомуникационната индустрия. Някои дори приписват на изобретението му съществуването на обширните телефонни мрежи от свързани кабели и жици. Година по-късно, „Телста“ получава първите си сериозни поръчки от компании търсещи начини да са по-ефективни.

В продължение на 22 години, Джей Ейтъл получава 65 патента свързани с автовишките и продължава да развива нови идеи до пенсионирането си през 1976г. Дори след оттеглянето на Ейтъл, неговото изобретение набира все по-голяма скорост и продуктите му се произвеждат и до днес, но от друга компания.

Употреба на автовишките днес

Както вече споменахме, автовишките са многофункционални мобилни съоръжения, които са се развили повече и от най-смелите мечти на своя създател. Индустриите, в които най-често се използват автовишките под наем са свързани с инсталирането и поддръжката на телефонни и електрически стълбове, както и за бране на плодове.

Хигиенната индустрия е също място, където автовишките намират голямо приложение при почистването на високи и трудно достъпни места. Благодарение на автовишките, извършването на подобни дейности е по- сигурно и безопасно, позволяващо на работниците да разполагат с инструментите си по всяко време и да се придвижват бързо и лесно.

Една от най-интересните индустрии ползваща автовишки е тази на киното и телевизията. Там операторите използват автовишки, за да заснемат въздушни кадри или такива от висок ъгъл. Автовишката осигурява стабилна основа, на която операторът може да стъпи и да създаде интересни възможности за заснемане.

Автовишките се използват за различни работи в различни индустрии по света стремящи се към увеличаване на продуктивността и ефективността си. Джей Ейтъл може да не е най-известният изобретател, но неговото творение със сигурност преобразява работното място за много хора.