Skip links
0883 09 08 07

Какво е автовишка и какъв тип да наемем?

В продължение на години, автовишките и крановете са използвани за повдигането и свалянето на тежки товари, както и за достигането на иначе труднодостъпни места нависоко. Използвани още в древна Гърция, повдигащите механизми и кран-подобните структури са помагали на хората да строят многоетажни сгради и невероятни постройки; като Колизеумa, който стои и до днес.

Размерът на автовишките се определя от големината на стрелите и повдигащият им капацитет. Например, някои автовишки имат осемнайсет метрови стрели и капацитет четиринайсет тона. На други пък, стрелата и капацитетът са двойно по-големи.

При автовишките се наблюдава така наречената „обратна взаимовръзка“ между стрелата и повдигащия капацитет; колко по-надалече се разтяга стрелата, толкова повече намалява повдигащата способност на автовишката. Ето защо е важно преди да вземете автовишка под наем, да прецените коя е най- подходяща за работата, която трябва да свършите. Също така, всички оператори на автовишка трябва да получат необходимото обучение, за да работят с нея безопасно.

За какво се използва автовишката?

Основно се използват с цел временен, гъвкав достъп, като например поддръжка и строителни работи или от пожарникари за авариен достъп, което ги отличава от оборудването за постоянен достъп – асансьорите. Автовишките са проектирани да повдигат определено тегло, обикновено, по-малко от тон, въпреки че някои са способни на повече при безопасно високо натоварване и това ги отличава от останалите модели. Автовишките обикновено могат да се управляват от един човек.

Независимо от целта, за която са създадени, работните платформи могат да бъдат премодифицирани да извършват и други функции, включително да бъдат оборудвани с електрически контакти и удължители или конектори за маркуч със сгъстен въздух за електроинструменти. На автовишките може да бъде инсталирано специално оборудване, като например носещи рамки за стъкла на прозорци. Някои модели пък могат да бъдат спускани от мостове, за да осигуряват достъп на работниците от долната страна за ремонт и оглед.

Коя автовишка е подходяща за мен?

Има много фактори, които трябва да се вземат предвид, когато избирате автовишка за дадена работа.

Пример:

– Височина: В зависимост от работата, която трябва да се свърши преценете колко ще ви е необходимо стрелата на автовишката да се разтяга.

– Повдигателна способност: Преценете колко килограма ще е необходимо автовишката да може да повдигне.

Разглеждането на различни видове автовишки е полезно и препоръчително, защото така можете да прецените коя вишка е най-подходяща за извършване на вашата работа. Без значение какъв вид автовишка изберете, изключително важно е операторът да е подготвен и да притежава необходимите документи за управлението ѝ.