Skip links
0883 09 08 07

Кратка история на Автокрана

Автокранът е „Свещеният Граал“ на строителната техника, тъй като стои в основата на големи строителни проекти. Поради това, че има различни видове кранове, често те носят и различни имена като–автовишка или въздушна работна платформа. Уолтър Е. Торнтън-Тръмп, един от изобретателите на автокрана, го нарича „Жирафът“, но прякорът така и не остава.

Нека разгледаме отблизо това често използвано съоръжение и многото му употреби.

За какво се използва автокранът?

Ако сте работили в строителството или знаете как се местят големи корабни товари от един метод на превоз на друг, сигурно познавате различните видове кранове и въздушни работни платформи.

Това са полезни механични устройства, които позволяват на работниците достъп до труднодостъпни места. Въздушните работни платформи могат да се използват за различни цели, включително рязането на опасни дървета,строителство, местене на големи товари и дори от пожарникари за извънреден достъп.

Какво е автокран?

Автокранът се описва като състоящ се от въртяща се суперструктура, телескопична стрела, двигател, и една (или повече) операционни станции прикачени към метална рамка.

Началото на автокрана се свързва с различни хора и места. От една страна, създаването на въздушната работна платформа се счита за заслуга на Джон Л. Гров, а пък от друга, Уолтър Е. Торнтън-Тръмп е смятан за изобретател на автокрана през 1951г. Има много видове автокранове, всеки със собствени характеристики.

Различни видове автокран

Независимо, че има различни видове, автокранът обикновено се състои от две части: горната част (стрела/ръка) и долна част (основа). Автокранът най-често се използва за местенето на тежък товар, оборудване, или строителни материали.

Телескопичен автокран

Телескопичните автокранове имат голям обсег и често се използват от пожарникари, когато трябва да достигнат до човек на висок етаж от сграда. Отличителни характеристика на телескопичния кран са разтягащата му се стрела, която може да достигне различни височини. Платформата на върха на стрелата е обикновено за един човек.

Автовишка

Автовишките са общо взето, моторно превозно средство с въздушна работна платформа прикачена към хидравличен кран. Те се използват за рязането на опасни дървета, поддръжката на електрически мрежи, както и за бране на плодове в овощни градини.