Skip links
0883 09 08 07

Как да различим опасно дърво?

Паднали дървета и клони върху вашата собственост могат да причинят щети за стотици хиляди и да изложат семейството ви на опасност. Как можете да познаете дали дърво застрашава имота и собствеността ви? Ето няколко знака, за които да следите.

1. Наранени или счупени клони

Висящ, счупен или наранен клон винаги е признак за неприятности, а често и повод за спешен случай, ако дървото е достатъчно голямо да нанесе сериозни щети. Лесно е да подцените тежестта и унищожителната сила, която може да произведе падащо дърво, затова е винаги добра идея да се посъветвате с професионалист как безопасно да премахнете счупените или наранени клони.

Също така, правилното отстраняване на наранените клони е много важно. Когато клонът се откърши, оголената част на дървото може да изгние или да привлече паразити, които да повредят и други клони. Винаги е по-изгодно да се отстраняват малките проблеми навреме, за да не станат големи.

2. Мъртви клони

Мъртвите клони са още един неприятен, но лесен за разпознаване знак видим най-добре през пролетта и лятото, когато дърветата цъфтят и са със зелени листа. Мъртвите клони са с увехнали листа или без листа. С времето, тези клони могат да загубят и кората си. Мъртвите клони са слаби, лесно чупливи и податливи на силни ветрове. Ако дърво във вашия имот има мъртви клони е добре първо да прецените колко са големи и къде евентуално ще паднат, за да избегнете щети.

Друг признак, че има нещо нередно с вашето дърво са падналите само около него клони. Това означава, че дървото не се чувства добре, така да се каже. А нещастното дърво представлява заплаха и може да доведе до падането на още мъртви клони. Избягвайте да стоите под дървото в такова състояние, докато не бъде обработено от професионалист.

3. Слаба структура

Понякога знаците, че едно дърво е опасно са трудни за забелязване от невъоръжено око. Представете си дърво с крехък ствол, страхотна гъста корона, дълги клони и много листа. Дървото може да е здраво, но не означава, че е безопасно.

Някои видове дървета са еволюирали и растат високи и тесни, близо един до друг, борейки се за светлина. Дърво, което обаче се шири на голяма площ може да се претовари от теглото на собствения си растеж, да се разцепи и да падне. Умелото окастряне, особено в ранните години на дървото, може да намали този проблем.

Ако мислите, че дървото ви има тежка корона е добра идея да потърсите професионалист. Премахването на някои от клоните ще държи дървото изправено и добре изглеждащо.

4. Листопад

Падането на листа, когато не им е времето не е добър знак. Изтъняващите, изсъхващи и падащи листа са все знаци, че нещо не е наред с вашето дърво. Дърветата се нуждаят от шумата си, за да се хранят и когато листата падат, това е проблем. Има много причина за листопад, вариращи от дървесни болести, напаст от вредители, проблеми с почвата и дори проблеми в коренната зона. Когато видите, че подобно нещо се случи, запомнете че може да последват падащи клони и дори разцепване на дървото. Листопадът определено е знак, че трябва да се консултирате със професионалист.

5. Дупка в ствола

Виждате дупка в ствола на дървото? Подобни процепи могат да са причинени от падащи клони и да причинят разпадане и гниене–лошо за всяко дърво. Дори малка дупка може да е сигнал за сериозно вътрешно гниене. Дупките в ствола, особено тези в частта близо до земята, може да означават че не е останала достатъчно здрава част, която да държи дървото.

6. Пукнатини и цепнатини в ствола

Пукнатините и цепнатините в ствола на дървото мога да са следствие от много неща–нестабилна почва или слабеещ заради гниене ствол, например. Всяко едно нараняване, което пробива отвъд кората трябва да бъде оценено и третирано от професионалист. Дълбока пукнатина или цепнатина в ствола е признак на структурна нестабилност и дървото може да има нужда да бъде изцяло премахнато.

От друга страна, повърхностните пукнатини в кората са безобидни. Някои дървета дори развиват сезонни пукнатини по ствола.

7. Наклонен ствол

Ще се изненадате, но не всички дървета растящи леко наведени са опасни. Някои дървета естествено растат с наклон заради позицията си. Дърво с лек наклон, което винаги е било така, най-вероятно е щастливо и не е опасност.

Лош знак е, когато дървото започне изведнъж да се накланя. Внимавайте за дървета, които започват да се накланят след силен вятър или такива, на които земята около корените е напукана. Това са знаци, че дървото не е стабилно и може да падне. Колкото по-голям е наклонът на дървото, толкова по-голяма опасност представлява то.

8. Проблеми с корените

Здравата коренна система е в основата на едно здраво и стабилно дърво. Тъй като корените са под земята, те не могат да се инспектират, но има знаци, за които можете да следите и да избегнете проблеми.

Първо, проверете за тъмни и мухлясали места в основата на ствола на дървото; гледайте за гъби растящи от него. Гъбестите израстъци по външната част на ствола може да са признак за гниещи корени. Отслабените корени може да не са достатъчно силни, за да издържат тялото на дървото и да го спрат от падане; особено по време на бури и силен вятър.

Второ, гъстата, компресирана почва около основата на дървото е обикновено знак, че тя може да не е достатъчно здрава да държи коренната система на мястото й. Това създава проблеми със стабилността и може да застраши дървото от падане.

Трето, всякакъв вид строителни дейности–като копаенето на дупки в почвата или строенето на магистрали–, извършвани в такава близост до дървото, че да наранят неговите корени, могат да застрашат дървото. Ако забележите ограничен растеж, проблеми с листата и така нататък, имайте предвид, че на дървото може да му е трудно да се снабди с достатъчно влага. В подобна ситуация, консултирайте се с професионалист.