Skip links
0883 09 08 07

Видове въздушни работни платформи

Автовишката, част от семейството на въздушните работни платформи, идва в различни размери и се използва както на строителни площадки, така и за миене на прозорци на високи сгради, рязане на опасни клони на дървета, и боядисване. В крайна сметка, една автовишка може да ви е полезна, ако ви позволява да свършите дадена работа бързо и ефективно, нали?

В този ред на мисли, за да ви помогнем да изберете подходящата автовишка за вашата работа, нека разгледаме едни от най-популярните видове въздушни работни платформи.

Тип "Паяк"

Някои автовишки са определени като паякообразни (ножични) заради начина, по който изглеждат „краката“ им, когато се разгъват, осигурявайки стабилна основа и безопасна работа. Тези „ножици“ могат да бъдат хидравлични или ръчни (обикновено в зависимост от размера и цената на машината).

Автовишките се използват широко в областта на поддръжката и строителство от всякакъв тип, включително в енергийната и телекомуникационната индустрия за обслужване на електрически далекопроводи и за осигуряване на независима работна платформа за подрязване на опасни дървета. Специализиран подвид на същата автовишка е подемник с оборудване за борба с пожари, което също осигурява високо ниво на достъпност. Тези видове платформи често имат допълнителна функция за маркуч с вода или пръскачка, които да помогнат на огнеборците в работата им.

"Ножична" въздушна работна платформа

Ножичните автовишки са вид платформи, които могат да се движат само вертикално. Механизмът се състои от свързани, сгъваеми опори във формата на „Х“, известни като пантограф (или ножичен механизъм). Повдигането се осъществява чрез указване на натиск от външната страна на най-ниско намиращите с опори, издължавайки кръстосващия се механизъм и издигайки вертикално платформата. Платформата може да има функция да разширява коша си, за да позволи по-близък достъп до работното място, поради ограничеността на вертикалното положение.

Свиването на ножичния механизъм може да бъде хидравлично, пневматично или механично (чрез винт или система от стойки и зъбни колела). В зависимост от системата, захранваща автовишката, може да не е необходима мощност за спускане на платформата, а просто отпускане на хидравличното или пневматичното налягане. Това е основната причина тези методи за работа да са предпочитани, предлагайки безопасно връщане на платформата обратно долу.

Тип "Берач на череши"

Автовишките тип „Берач на череши“ са може би най-често срещаните автовишки. Те имат дълга стрела прикачена към автомобил и се използват най-често за работа по електрически стълбове, за поддръжка на сгради, бране на плодове и различни други типове работа.

"Телескопична" работна платформа

„Телескопична“-та автовишка имат голям обсег на работа и се използват за достигане на места по високи сгради. За разлика от класическите въздушни работни платформи, дългата и права стрела на телескопичните не се сгъва. Този вид се използват най-често за работа по електрически мрежи, миене на прозорци и поддръжката на високи сгради.

"Съчленена" въздушна работна платформа

Въздушната платформа тип „Съчленена“ се отличава с това, че стрелата й работи и се сгъва на принципа на човешките пръсти. Тя е изключително гъвкава и способна да променя формата си така, че да достига повърхности невъзможни за другите типове работни платформи. Същото така, благодарение на движещата си се основа, вишката може да се върти в кръг.

Тъй като този тип въздушни работни платформи имат чупеща се стрела и могат да се сгъват, извиват и минават над различни повърхности, те често се използват за поддръжката на сгради, слагане на тръбопроводи и други задачи, където пространството е ограничено.